Членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) са направили 41

...
Членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) са направили 41
Коментари Харесай

Бирената промишленост у нас - 41 млн. лева инвестиции за 2017-та

Членовете на Съюза на пивоварите в България (СПБ) са направили 41 100 000 лв. финансови вложения в бранша за 2017 г. От началото на приватизацията на пивоварната индустрия през 1994 година до днес инвестираният капитал е над 1 милиард и 240 милиона лв..

Резултатите на промишлеността, както и цялостната картина за активността на организацията за предходната година, бяха показани на извършеното при започване на месеца годишното общо заседание на организацията.

Инвестициите са предимно в възобновяване на индустриалната база с нови съдове за пивоварене, ферментация и пастьоризация, с високо автоматизирани бутилиращи линии за РЕТ и стъкло, както и в рационализация и създаване на цехове за предпазване на първични материали, логистични центрове и съоръжения за био-анаеробно филтриране на отпадните води.

Данните от последните години демонстрират, че по главните индикатори за напредък на категорията като произвеждане, реализация, консумация на бира на глава от популацията са реализирани едни от най-високите равнища от 30 години насам.

" Това дава индикации, че пазарът от ден на ден се насища и прогнозите за 2018 година би трябвало да са умерени “, изясни изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова.

Тя е безапелационна обаче, че конкуренцията сред обособените играчи на бирения пазар в страната ще стане още по-силна. Факт, който постоянно е в интерес на потребителите и е най-хубавият тласък за разширение на гамата от нови марки и асортименти питие, поддържане на безупречното качество на продуктите и основаване на изобретателни маркетинг решения.

Пазарните данни, изнесени от СПБ, демонстрират, че членовете на сдружението са осъществили общо 5 130 000 хектолитра бира за 2017 година, с 50 820 хектолитра по-малко от миналата. През 2015 година осъществените хектолитри бира са били 5 050 110. 

 Продажба на бира в хектолитри от членовете на СПБ



Продължава позитивната наклонност за понижаване на каузи на продажбите на бира в РЕТ бутилки, който спада на 56%. Делът на стъклените опаковки е 23 на 100, на кеновете - 15%, а на кеговете – 6%. През предходната година пивоварните компании са разширили асортиментната си листа с 14 нови марки бира, към които би трябвало да се прибавят още над 25 нови опаковки и десетки етикети.

Членуващите сдружения в Съюза на пивоварите в България общо заемат към 93% от пазара на бира в страната и имат 98-99% индустриален дял от създаваното у нас питие. По данни на Агенция „ Митници “ постъпленията от данък за бира през 2017 година са 79 376 485 лева, от които приносът на членовете на СПБ е 95%. За поредна година понижават и количествата на вносно пиви от EС и трети пазари, като за 2017 година импортът е 499 000 хектолитра.

Приоритет за всички пивоварни и малцови компании продължава да бъде развиването им като новаторски предприятия. Според специалистите това е от основно значение за конкурентоспособността освен на обособените производители, само че и за пивоварния бранш като цяло. 

„ А това значи, че през идната година ще продължат вложенията в софтуерни, организационни, продуктови и търговски нововъведения “, сподели още изпълнителният шеф на СПБ Ивана Радомирова.

През 2018 година СПБ ще продължи да развива осведомителната акция за качествата на пивото. Тя надгражда одобрените досега начинания, които напълно се вписват в общоевропейската информационна стратегия Positive Story of Beer.

Под мотото „ Бирата на фокус “ ще бъдат проведени редица събития в поддръжка на модерната бирена просвета. Стремежът на СПБ е с тазгодишните действия да се разширят познанията на всички фенове на напитката, които се интересуват от пивоварната технология, процедура и спецификите на категорията. Това ще се случи под формата на Национална бирена академия – начинание, подкрепено и от общоевропейския учебен портал BrewUP, който съдържа необятна база данни за пивопроизводството и дава потребна информация за хората с предприемачески планове в тази активност.

Представители на СПБ ще се включат и в първото общоевропейско ревю на Пивоварите на Европа - Forum Beer and Beyond, което ще се организира на 7 и 8 юни в Брюксел. Освен с представянето на стотици марки бира, форумът ще включва доста експертни събития и семинари, които обгръщат всички аспекти на пивоварния бизнес – от регулациите, суровините и индустриалните стандарти – до комерсиалните практики и биреното сомелиерство.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР